RICHTLIJNEN WHATSAPP DVC DELFT

Heel veel teams maken gebruik van WhatsApp.

Erg handig, maar soms ook niet.

Daarom deze richtlijnen:

Richtlijnen WhatsApp DVC Delft 

1. Beperk je tot boodschappen die voor de hele groep zijn.

Wil je iemand anders van de WhatsApp-groep iets persoonlijks vragen? Wil je iets met hem afspreken? Gebruik daarvoor dat niet de groep, maar stuur een persoonlijk appje.
Zo houd je zo’n groep zuiver: alleen dingen die iedereen aangaan worden besproken.
Hier bedoelen wij mee zaken als:
Hoe laat verzamelen we, afkeuring van training of wedstrijd, uitslag van wedstrijden, etc. Dus niet afschrijven via de WhatsApp-groep. Dit doe je persoonlijk bij je trainer of leider.

2. Beperk je tot het onderwerp van de groep.

3. Houd het zakelijk.

Leuk hoor, grapjes en grollen. Maar een grapje kan al snel verkeerd opgevat worden. Vooral als de groep groot is, is er altijd wel eentje die jouw humor niet kan waarderen.

4. Houd op met smileys.

Een groot deel van de berichtjes die naar een app-groep worden gestuurd, bestaat uit smileys. Lachende gezichten, huilende gezichten, duimen omhoog, omlaag, taarten, ballonnen, de complete feestwinkel komt soms voorbij. Ondertussen blijft de mobiele telefoon maar piepen en storen. Het zou al veel schelen als jij daarmee stopt.

5. Druk niet te snel op “Enter”.

Soms wil je heel enthousiast reageren op een app, of wil je iets heel graag delen anderen. Dat doe je dan zo snel dat je een spelfout maakt. Of je drukt al op “Enter” voordat het bericht klaar is. Hierna moet je nog een bericht sturen, om de spelfout te herstellen of het bericht af te maken. Hierdoor worden de groepsleden weer gestoord. Dit kun je makkelijk voorkomen door af en toe tot 10 te tellen en het berichtje nog even na te lezen voordat je op “Enter” drukt.

6. Zet de autocorrectie uit.

Je kent die hilarische WhatsApp-missers vast wel. Dat er iets heel anders verstuurd is dan bedoeld was. En dat allemaal ‘dankzij’ de autocorrectie, zo’n programmaatje dat denkt te weten wat je typt. Niet dus. Als je een persoonlijk berichtje stuurt, kan zo’n fout nog wel hilarisch zijn. Maar in een WhatsApp-groep kan dat eigenlijk niet.
Vooral niet als veel mensen meelezen.

7. Misschien wel de belangrijkste regel: Houd het netjes!

Misschien is dit wel de belangrijkste regel: houd het netjes. Post geen vloeken en schuttingtaal. Roddel niet over anderen, of ze nou in de WhatsApp-groep zitten of niet.
Maak niemand belachelijk. Voorkom alles wat op digitaal pesten lijkt. Want al houd je perfect aan de andere 6 regels, als je hier in de fout gaat ben je de WhatsApp-groep niet waardig.
En mag de beheerder je zo snel mogelijk verwijderen.

Deze richtlijnen staan ook bij Informatie voor de ouders.